OFTE STILLEDE SPØRGSMÅL

Racisme er tanken om, at nogle mennesker er mindre værd på grund af deres hudfarve, kultur eller baggrund. Historisk knytter racisme sig til teorier om inddeling af menneskeheden i racer med forskellige fysiske og psykiske egenskaber.

Denne racetænkning gjorde sit indtog i oplysningstiden, hvor videnskabsfolk kortlagde jordens racer ved bl.a. at sammenligne ’de vilde’ med ’vestens civiliserede’.

Med racetanken fulgte en rangordning, hvor racerne blev tildelt ulig intelligens, evner, styrker osv. Det er rangordningen, der er racistisk, fordi den stempler nogle mennesker som laverestående.

I dag taler de færreste om racer, men der findes stadig racisme. Nutidens kulturelle racisme kobler fx tørklæde eller langt skæg til mentale evner, psykologi, tilbøjeligheder osv., mens den biologiske racisme kobler fysik/udseende (fx hudfarve) til mentale evner.

Hvorfor arbejde med

antidiskrimination og antiracisme?

Hvorfor arbejde med antiracisme i Danmark? 

Hvad er omfanget af racistiske overgreb i Danmark?

Er det racisme at være imod muslimer eller islamisk tro?

Vi ønsker at bidrage til et rummeligt samfund, hvor alle borgeres forskellighed anerkendes og respekteres.

Hadtale og udelukkelse af minoriteter er i første omgang en trussel mod de mennesker, der oplever det direkte.

 

Men det er også en alvorlig trussel mod de værdier og idealer, som er forudsætningen for sunde liberale demokratier. Vi arbejder med antidiskrimination og racisme, fordi vi mener, at det er vigtigt at modarbejde disse tendenser.

Der foreligger en række rapporter og undersøgelser, som dokumenterer etnisk diskrimination i Danmark. Det gælder både på arbejdsmarkedet, i det offentlige rum, uddannelsessystemet, boligmarkedet, på sociale medier og i kontakt med politiet.

Rapporterne viser, at etnisk diskrimination er et problem i Danmark, dvs. mange mennesker dagligt oplever at blive behandlet dårligere og anderledes end andre. 

En vigtig del af vores arbejde handler om at synliggøre hvordan og hvor diskrimination finder sted. Ved at gøre opmærksom på problemet kan vi øge både den enkeltes bevidsthed og vores fælles ansvarsfølelse i forhold til at sikre et retfærdigt samfund fri for diskrimination.  

I en rapport fra Rigspolitiet slås det fast, at der bliver begået langt flere hadforbrydelser end først antaget. 

Rigspolitiet registrerede i 2017 446 hadforbrydelsessager i modsætning til 274 registrerede sager i 2016 og 198 registrerede sager i 2015. Det er næsten en fordobling.

Den mest udbredte motivkategori i 2017 var racistisk motiverede sager med 223 registrerede sager efterfulgt af religiøst motiverede hadforbrydelser med 142 sager og seksuelt orienterede hadforbrydelser med 81 sager. Racisme var således årsagen til halvdelen af de registrerede sager.

Together Against Racism

 
In cooperation with
Mellemfolkeligt Samvirke

Contact

 

Address
Fælledvej 12, 2200 Kbh N

Email
sammenmodracisme@ms.dk

  • LinkedIn Social Ikon
  • Facebook Social Ikon
  • Instagram
This site was designed with the
.com
website builder. Create your website today.
Start Now